Deathprod

První koncert legendy elektronické hudby v České republice...

Deathprod je projekt, za kterým se skrývá elektronický mág a producent Helge Sten působící mimo jiné i v legendárních Supersilent. Pohybuje se na pomezí dark ambientu, dronu a současné vážné hudby. Jeho opravdu vzácná vystoupení jsou známa svou precizní vizuální stránkou a pohlcujícím zvukem.

V Oslu usazený norský skladatel Helge Sten tvoří hudbu od ranných devadesátých let, hluboce atmosferický, zrnitý minimalismus, který zpomaluje čas a zkoumá každou částečku zvuku samého.

Koncept projektu Deathprod vznikl v roce 1991, kdy si Helge uvědomil, že komplexní soustava doma vyrobené elektroniky.,samplerů, zvukových procesorů a analogových efektů - pohromadě známá jako "Audio Virus" - může přidat hudbě další rozměr. Takřka obstarožní samplery a přehrávače narušují a transformují zvuk do nerozeznatelných mutací jeho původního znění. Virus vytváří vrstvy komplikovaných a překrývajících se zvukových odštěpků, čímž vzniká jistý druh až "buněčné" kompozice.

Helge je zakládajícím členem improvizační superskupiny Supersilent a produkoval nahrávky Motorpsycho, Susanny, Jenny Hval, Arve Henriksena a mnoha dalších. V roce 1998, společne s Biosphere, do elektroniky přepracoval hudbu současného předního norského skladatele, Arne Nordheima.

https://deathprod.bandcamp.com/