Ex-Extempore hraje Velkoměsto


Mikoláš Chadima – saxofony, zpěv
Sláva Simon – baskytara
Jiří Radechovský – kytara
Jiří Janďourek – klávesy
Jan Chaluš – bicí

Extempore je rocková skupina založená a vedená Jaroslavem Jeronýmem Neduhou (1973–1978), po jeho odchodu do exilu Mikolášem Chadimou (1978–1981).  Skupina byla průkopníkem československého alternativního rocku. Neustále se vyvíjela a v hudbě se postupem času objevovaly prvky psychedelie, jazzu, punku a nové vlny. V letech 1973–1981 vyprodukovala 9 celovečerních pořadů a během doby získala velké množství fanoušků. V posledním roce své existence zvítězila roku 1981 v anketě All Stars 1980/81 časopisu Jazz bulletin  č.27/28 v kategorii rockových skupin s velkým náskokem před Etc a Pražským výběrem. To přesto, že ve srovnání s nimi mohla koncertovat minimálně a neměla prakticky žádnou mediální podporu. S undergroundovými „Plastiky“ se stala nejznámější kapelou tzv. české neoficiální rockové scény.
U příležitosti 40 let od uvedení prvního programu Extempore oslovil J. J. Neduha, který kapelu po návratu z exilu obnovil, bývalé členy s myšlenkou na uspořádání koncertu, na kterém by zazněly tři zásadní programy, které z Extempore udělali pro současníky průkopnickou a kultovní kapelu. Jeho iniciativa se setkala s kladným přijetím a tak po letech zazněly 26. září 2014 v žižkovském Paláci Akropolis premiérový program Extempore „Pohřeb funebráka“ (c 1974), slavná “Milá 4 viselců” (c 1976) i neméně slavné písničky programu „Velkoměsto“ (c 1980/81), které stálo u zrodu domácí punkové a new wave scény.
Ohlas na koncert byl mimořádný a zájem o reprízy velký, ale cena za tak velkoryse pojatý program byla pro většinu pořadatelů příliš vysoká. Ve snaze šetřit jejich konta se proto Neduha s Chadimou rozhodli oslavný pořad rozpůlit na J. J. Neduha & Extempore Milá 4 viselců” a „M. Chadima  &  Ex Extempore Members play The City“ s tím, že obě kapely budou v oslavách pokračovat i následující rok. Každá však už jen sama za sebe. Díky tomu mají i mimopražští posluchači možnost po letech opět vidět a slyšet, jak Neduhovo Extempore s „Milou 4 viselců“, tak v tomto případě Chadimovy Ex Extempore Members s „Velkoměstem“. Sami můžou posoudit, zda se kapela stala legendou oprávněně.

http://www.mchband.cz/bandy.htm

Jaroslav Riedel o Extempore v magazínu UNI: Extempore 18974–76Extempore 1978–79