Sax Ruins

Tatsuya Yoshida: bicí, perkuse
Ono Ryoko: alt saxofon

Duo dali dohromady bubeník Tatsuya Yoshida a saxofonistka Ono Ryoko v roce 2006, aby znovu oživili skladby skupiny Ruins. Pamětníci slyšeli Ruins na Alternativě v roce 1999. Původní baskytaru v této sestavě nahradil alt saxofon a je to zase nářez! Výsledek zní, jako by progresivní jazz hrál celý big band. Duo nehraje příliš často, o to vzácnější je, že v rámci svého evropského turné zavítá do Prahy a zahájí 21. ročník festivalu Alternativa.

Ono Ryoko je významnou představitelkou japonské improvizace. Hraje ovšem také jazz, rock, funk, rhythm & blues či hip hop. V roce 2007 založila svou vlastní kapelu Ryorchestra, pro kterou vytvořila svůj vlastní hudební jazyk, „jazyk R“, ve kterém komponuje a píše texty. Některé skladby prozrazují vliv progresivního rocku, některé naopak klasiky. V poslední době navíc používá ke zkoumání nekonečné bohatosti a komplexnosti zvuku nejrůznější techniky, jako např. „non-breath circulation“ nebo „multi-phonics“.

Tatsuya Yoshida – tento inovativní hudebník, bubeník, skladatel a improvizátor je bezesporu jednou z nejvýznamnějších osobností japonské avantgardní hudební scény. Yoshida byl zakladatelem a bubeníkem dua Ruins a vytvořil nový, komplexní a koncentrovaný styl, zahrnující výraznost progresivního rocku a jazzu, současně svobodu a energii punku. Jedinečná základní instrumentace bicích a baskytary ve své době nebyla ničím jiným než palácovou revolucí proti zavedené roli rytmické sekce – dva muzikanti přetavili své úžasné rytmické vzory v hudbu.
Tatsuya Yoshida hraje v řadě dalších skupin a spolupracuje s mnoha hudebníky, jako jsou John Zorn, Derek Bailey, Bill Laswell, Keiji Heino, Otomo Yoshihide atd., což vytváří dostatečný životní prostor pro jeho neutuchající kreativitu.