Gurun Gurun

 

Tomislav Federsel
Ondřej Ježek
Tomáš Knoflíček
Jára Tarnovski

Gurun Gurun založili na konci roku 2007 kytarista Tomáš Knoflíček a klávesista Jára Tarnovski. V průběhu roku 2008 se ke kapele připojil multiinstrumentalista Federsel. Čtvrtým členem GG se stal v roce 2009 Ondřej Ježek. Pro hudbu Gurun Gurun jsou typické pomalé repetitivní melodie, hypnominimalistická atmosféra, používání konkrétních zvuků a terénních nahrávek. Gurun Gurun kombinují digitálně upravené kytary, analogové oscilátory a gramofony s akustickými nástroji. Koncerty kapely jsou ve velké míře založeny na improvizaci. Gurun Gurun vydali prozatím dvě alba a podíleli se na kompilacích labelů Flau, Futuresequence nebo Ressonus. Věnují se také remixování, skládání hudby pro alternativní divadlo, taneční představení a výtvarné instalace. Kapela koncertovala společně s Timem Heckerem, Boduf Songs, Grails, Trespassers William, Scottem Kellym aj. V současné době pracují GG na novém albu.
Debutové album Gurun Gurun vyšlo v prosinci 2010 na londýnsko-tokijském labelu Home Normala u nás je distribuováno prostřednictvím Silver Rocket. Na desce spolupracovali Gurun Gurun s japonskými hudebnicemi Sawako (12k, Anticipate), Moskitoo (12k) a Rurarakiss, s dánským producentem Opiatem (Morr Music), houslovým experimentátorem Danielem Meierem, Floexem, projektem Kora et le Mechanix nebo s hráči na historické violy da gamba Irenou a Vojtěchem Havlovými. Album, které vznikalo v ČR, Japonsku, USA a Dánsku, produkovali a mixovali Jára Tarnovski a Tomáš Knoflíček. Obal vytvořil Jeremy Bible, fotografoval Hitoshi Ishihara. Nahrávku masteroval Ondřej Ježek.
Album Gurun Gurun se mj. dostalo do celoroční Top 10 prestižní bristolské experimentální stanice Fluid Radio. Debut Gurun Gurun byl také zařazen mezi alba týdne u klíčových britských distributorů nezávislé hudby Rough Trade, Boomkat a Norman Records.
Remixová deska Gurun Gurun nazvaná Gorogoro Garagara Rimikkusu vyšla v srpnu 2011 také na labelu Home Normal. Na jednotlivých mixech se podíleli australští experimentátoři Pimmon (Tigerbeat6) a Part Timer (Moteer, flau), ukrajinská producentka Zavoloka (Nexsound, Kvitnu), britský multimediální umělec Orla Wren (flau), americká pianocoreová dvojice Hearts+Horses (Clairecords, Mü-nest), španělský elektroakustický projekt dot tape dot (spa.RK) a labelmate Gurun Gurun, ambientní offthesky (Home Normal). Výtěžek z prodeje alba je určen pro organizaci Japan Earthquake Animal Rescue and Support (www.jears.org), která se věnuje záchraně a rehabilitaci zvířat postižených březnovými zemětřeseními a tsunami v severním Japonsku.