Zoviet France

Přívlastkem „legendární“ se sice honosí každý druhý projekt, ale v případě :zoviet*france: je víc než na místě. Z velké části anonymní kolektiv od svého vzniku v roce 1980 v Newcastlu v severovýchodní Anglii zanechal v postindustriální hudbě otisk jako málokdo další. S pomocí levných či primárně nehudebních nástrojů stvářeli alchymické zvukové seance, které si vydávali v rukodělných edicích z kovu, dřeva či porcelánu a které jsou dodnes vyhledávanými artefakty. Neměly tehdy a vlastně ani nyní moc srovnání. Vzdálenými souputníky mohou být Muslimgauze a The Hafler Trio.

Kombinace žánrů etno/ambient/industrial začala být mnohem rozšířenější v 90. letech, ale :Z*F: byli jednoznační průkopníci, aniž by se i jen přiblížili new age nebo prvoplánové líbivosti. Jejich nevědomě snová, hypnotická tvorba jakoby zněla z paralelní reality, kde vedle sebe koexistují jeskynní malby a lety do vesmíru nebo šamanské rituály a parní pohon. Z reality, kde ani geografie není tak, jak jsme uvyklí.

Když nepočítáme turné jejich ex-členů jako Rapoon, Dead Voices on Air nebo Reformed Faction, „aboriginci městských aglomerací“ se ve složení Ben Ponton a Mark Warren vrátí do Prahy po 22 letech, kdy hráli naposledy v divadle Archa.