And The Wiremen

Lynn Wright: kytara, zpěv
Paul Wattson: trubka
Simon Goff: housle

 

Brooklynský soubor vedený skladatelem a básníkem Lynnem Wrightem jakoby vypadl z barů ve filmech Martina Scorseseho. Jejich hudba je skutečně poněkud staromódní, ale velmi intenzivní a hlavně naprosto ideální pro zavírací hodiny, pro dobu, kdy se minuty naprosto nesnesitelně vlečou a poslední páry unaveně krouží na parketu. Kdo chce, tak v hudbě And The Wiremen najde mnoho z atmosféry raných alb Toma Waitse, zakouřenou náladu podobnou francouzským šansonům a snad i špetku nečekaného vlivu pionýrů alternativy, jako jsou Captain Beefheart nebo třeba Pere Ubu.
And The Wiremen vydali v roce 2010 vynikající eponymní album, právě na něm je velice snadno rozeznatelný jejich cit pro chytlavou melodii a bujaře kosmopolitní atmosféru newyorských barů a zapadáků. Z jejich na první pohled velice jednoduchých melodií se ozývá latina, šanson, klezmer, jazz a mnoho dalších ozvěn; spojuje je temná nit protkaná zářivými světly velkoměsta. And The Wiremen asi nemohli vzniknout nikde jinde než v New Yorku, ta trocha zřejmé twinpeaksovské poetiky, která v jejich písních jednoznačně rezonuje, budiž výjimkou z pravidla.
Složení And The Wiremen je velice variabilní; vedle zakladatele a hlavní postavy skupiny, zpěváka a kytaristy Lynna Wrighta (jinak také Bee and Flower) je dalším nezbytným členem trumpetista Patrick Watson (dříve Sparklehorse) a na koncertě v Praze spolu s nimi vstoupí ještě cellista Simon Goff. And The Wiremen přijedou se zbrusu novým EP.