sONaLeX & co


Sonja: zpěv
AleX61 Švamberk: samply, analogové syntezátory, programming
Vladimír Šťástka: baskytara
Tomáš Rainer: kytara, básně 

V projektu sONaLeX se po dlouhé době sešli improvizátor a noisemaker AleX61 Švamberk (jinak Paraneuro, S/M) a baskytarista Vladimír Šťástka (Visací Zámek), kteří polovině devadesátých let spolu natáčeli alba s Emilem Viklickým a Laurie Amat Last Connection From Nirasaki a L´amateur de la vie.
U kolébky projektu však stáli na začátku loňského roku AleX61 a vokalistka a hráčka na elektroniku Soňa, která se objevila v rozšířené sestavě industriálních S/M, s nimiž hrál i Štástka.
AleX61 se chtěl odklonit od ryzí improvizace a vrstvení zvuků a vyzkoušet si práci s pevnější formou, kde by větší roli měly smyčky a vedle samplů i analogová elektronika. Hutný základ dodala právě baskytara. 
Posledním členem je kytarista a básník Tomáš Reiner, s nímž začali spolupracovat na konci loňského roku, když hledal hudební doprovod pro prezentaci své poezie ze sbírky Dokonalý dům.

Na Alternativě sONaLeX představí společný blok, kde zazní poesie Tomáše Reinera, částečně v jeho autorském podání, i společně skladby sahající od elektronických koláží industriálního ražení přes syrový noise rock se samply z Afghánistánu až po relativně éterické psychedelické písně.