Longital a VJ Kufrik Brothers

Shina: zpěv, baskytara
Daniel Salontay: zpěv, kytara, smyčec
virtuální elektronický spoluhráč Xi-Di-Nim: laptop, Lemur Jazz Mutant, zvuky prostředí, loopy, samply

Longital jsou dva zvukoví cestovatelé: charismatická zpěvačka, básnířka a baskytaristka Shina, a kytarově experimentující a hravě roztěkaný matematik a programátor Daniel Salontay. Dvojici doplňuje sci-fi doteková obrazovka Lemur Jazz Mutant přes kterou dvojice generuje organicky znějící elektroniku, zvuky prostředí, loopy a samply.

Longital vznikl v roce 2004 v Bratislavě. Písničkáři 21. století Daniel Salontay a Shina spojili své síly, elegantně vykročili mimo hranice hudebních žánrů i Slovenska a stihli už okouzlitposluchače v 12 zemích Evropy, Kanadě i v USA kde byla dvojice v tomto roce již podruhé pozvaná na prestižní festival SXSW Austin. Skupina vydává alba ve vlastním, dnes už slavném vydavatelství Slnko Records a má na kontě 3 řadové albumy Svetadiely/Continents, Výprava/Voyage a Teraz/Now. Diskografii dvojice doplňuje remixové album Revoyaged, oceněný živý album Long Live, dalších 5 alb z předchozí éry kultového bratislavského seskupení Dlhé Diely a několik divadelních a filmových soundtracků a kolaborací.

Hudba Daniela Salontaye a Shiny je silná, léčivá a srozumitelná. Elektronické písničkářství s jakoby přivřenýma očima: ještě ne sen, ale už ne ani bdělá realita. Koncertní provedení staví na kontrastech : ženský element se snoubí s mužským, ambientní minimalismus se střídá se zvukovými stěnami, poezie stojí proti technologii. Longital je nezaměnitelný i díky Danově virtuózní hře smyčcem na kytaru a využití v našich končinách nevídaného hudebního nástroje – dotykové obrazovky Lemur Jazz Mutant. Texty ve slovenštině přinášejí poetiku z kopce Longital nad Dunajem, kde Dano a Shina žijí a tvoří a odkud vyrážejí na své hudebně dobrodružné výpravy.

Koncert Longital na Alternativě 2012 bude vizuálně umocněn projekcí VJ Kufrik Brothers s použitím archivního materiálu natočeného samotnými umělci.