Cremaschi / Heenan / Vrba


George Cremaschi: kontrabas, elektronika
Chris Heenan: alt saxofon, kontrabas klarinet
Petr Vrba: trubky, klarinetvibrující reproduktory...

Statické struktury procházející rychlými změnami a proměna ticha v hluk a zvuku v hudbu – to jsou nejvýraznější prvky současné improvizace, se kterými pracuje nové hudební trio Cremaschi/Heenan/Vrba. Jeho členové zkoumají hranice svých nástrojů, mezi nimiž je trubka, kontrabas, klarinet či vibrující reproduktory. Jejich prostřednictvím budují a následně rozkládají bezprostředně komponované struktury tvořené pomocí nejjemnějších detailů a expresivních gest.

vimeo.com/30986205
www.georgecremaschi.com
www.chrisheenan.com
www.vrrrba.cz

 

George Cremaschi
Narodil se v New Yorku, kde také studoval hudbu a skladbu. Napsal kompozice pro tanečníky, rockové skupiny, tvůrce instalací, improvizátory, básníky, filmy, folkové hudebníky, divadla, orchestry a popové hvězdy. Spolupracoval s mnoha vynikajícími umělci (např. Greg Goodman, Saadet Türköz, Matthew Ostrowski, Matt Ingalls, Nicolas Collins, Evan Parker, Liz Allbee, Mats Gustafsson, Kai Fagaschinski, Lê Quan Ninh, Gino Robair, Rova Saxophone Quartet, Frédéric Blondy, Christof Kurzmann, dieb13, Andrea Parkins, Paul Lovens, Marshall Allen, Butch Morris a mnoho dalších).
Jako hudebník hraje mimo jiné díla následujících skladatelů: Morton Feldman, James Tenney, John Cage, Iannis Xenakis, Cornelius Cardew, Roscoea Mitchell, Christian Wolff, Wadada Leo Smith, Krzysztof Penderecki, Jon Raskin, Ana-Maria Avram, Louis Andriessen, Matthew Goodheart.
Cremaschi vystupuje na více než 30 nahrávkách labelů Apestaartje, Evolving Ear, Black Saint, Leo, Beak Doctor, Emanem, Rastascan, Music & Arts, Nine Winds a 482 Music.

Chris Heenan
Chris Heenan je experimentální hudebník, hráč na saxofon, klarinety a analogový syntezátor. Zkoumá nové hudební formy a možnosti improvizace jak ve své sólové práci tak ve spolupráci se dalšími skladateli a performery. Specifickými technikami pracuje se zvukem svých dechových nástrojů, a to zejména kontrabas klarinetu, a odhaluje jejich nejkrajnější možnosti. Heenan je zakládajícím členem tria Team Up, členem skupin Phantom Limb a Bison, Nordzucker, PIVOT ( s Liz Albee), Trigger (s Nils Ostendorf a Matthias Müller) a dua s bubeníkem Michaelem Vorfeld. Mezi jeho další spolupracovníky patří Dimitra Lazaridou-Chatzigoga, Jonas Kocher, Axel Dörner, George Cremaschi, Matija Schellander, Christoph Schiller, Ute Wassermann, a Olivier Toulemonde. Nahrával u Reify, Leo, Evolving Ear, Esquilo, Utech, Moremars a Pfmentum.

Petr Vrba
Od roku 1994 DJ pražského Radia 1, v letech 1997–1998 absolvoval stipendijní pobyt v Institute of Art of Indonesia v Yogyakartě (studium gamelanu), od roku 2005 pasivní (hudební publicista, produkční) i aktivní (trumpety, klarinet, kráječe na knedlíky/vajíčka, koště…) explorace neidiomatické improvizace a od roku 2007 spolupráce s Eduardo Borsuci In Optima Forma jež vyústila v založení Zvukové brigády. V roce 2009 byl jedním ze zakládajících členů improvizačního tria Chaos und Logos a v roce 2010 proměnlivého tělesa IQ+1, které v létě 2011 vydalo kritikou oceňované album „tváří v tvář“. V roce 2011 založili s korejským experimentátorem Ryu Hankilem (budíky, psací stroje atd.) duo YANAGI jejichž debutové album Clinamen vyšlo počátkem roku 2012.
Aktuálně spolupracuje nejčastěji s americkým kontrabasistou a skladatelem Georgem Cremaschim (např. trio s Chrisem Heenanem) a slovenským saxofonistou a skladatelem Miro Tóthem (např. trio s Andrejem Gálem). S korejskou umělkyní SeEun Lee (video art) a americkým hráčem na modulární syntezátory Kenem Ganfieldem zkoumají možnosti audiovisuální improvizace. Spolupracuje s tanečníky (např. Kateřina Bilejová, Kateřina Dietzová, Manuela Tessi aj.). Hrál či hraje s Martinem Alačamem, Georgijem Bagdasarovem, Xavierem Charlesem, Isabelle Duthoit, Franzem Hautzingerem, Markétou Lisou, dd Kernem, Avou Mendozou, Seijirem Murayamou, Ivanem Palackým, Patrikem Pelikánem, Miroslavem Posejpalem, Matijou Schelanderem, Ingrid Schmoliner, Jaroslavem Šťastným (aka Peter Graham),  Christopherem Williamsem a dalšími.